Skrzydlate Mikołajki

Kochani!

Już po raz 5. startujemy z Akcją Mikołajkową Fundacji Skrzydlaci. Jak do tej pory – nasza pomoc dotyczyła dzieci z Domów Dziecka. W tym roku jest inaczej.

Tym razem – nasza pomoc skierowana jest do rodzin nie tylko o wielkim sercu, ale i odwadze, dla których doba trwa czasem 48 godzin. Dla których rodzina stanowi najwyższą wartość i dla tej wartości są w stanie zrobić wszystko, nawet własnym kosztem. Ludzi takich łączy jedno: chcą się dzielić własnym szczęściem rodzinnym, otwierają siebie i swoje domy dla innych, tych najmniejszych i najbardziej bezbronnych, których życie nie oszczędziło i pozbawiło – w mniejszym lub większym stopniu – rodziców.

Mowa jest o placówkach opiekuńczo – wychowawczych typu rodzinnego, funkcjonujących w ramach Stowarzyszenia Rodzicielstwa Zastępczego Iskra Nadziei, http://iskranadziei.pl/stowarzyszenie.php zrzeszającego rodziców zastępczych oraz ludzi wielkiego serca, którzy pragną dawać dzieciom iskrę nadziei na lepszą przyszłość.

W tym roku postanowiliśmy skierować naszą pomoc do 3 takich placówek:

1. Rodzinnego Domu Dziecka nr 3 w Wołominie
2. Rodzinnego Domu Dziecka nr 1 w Wołominie
3. Rodzinnego Domu Dziecka w Nowych Załubicach nr 2,

tj. łącznie do 21 dzieci w wieku od 1,5 do 18 lat. Chcemy przyfrunąć do nich w dniu Mikołajkowego Święta i wręczyć im osobiście świąteczne paczki, przygotowane według najlepszej, Skrzydlatej Receptury.

Potrzebujemy stworzyć 21 mikołajkowych paczek, jak najbardziej do siebie zbliżonych, zgodnych z sugestiami i potrzebami rodzin, które zazwyczaj – ze względu na formę prowadzenia placówki – pomijane są przez większość sponsorów, którzy (z różnych względów) wolą kierować się do państwowych domów dziecka.

Jedno jest pewne. Bez Waszej pomocy – nasza Mikołajkowa Akcja się nie uda, dlatego – jak co roku – bardzo na Was liczmy. W osobnym wydarzeniu: Przygarnij Paczkę  podaliśmy tajne receptury, według których Mikołajkowe Paczki uszczęśliwią jej odbiorców i pozwolą – choć na chwilę – zapomnieć o problemach, z jakimi zmagają się wybrane przez nas dzieci. Niezależnie od tego, już dziś sygnalizujemy, że dzieci z ww. placówek – z uwagi na różnorodne doświadczenia życiowe – potrzebują PILNEJ i stałej opieki psychologicznej, i my tę pomoc staramy się zorganizować.

ZapraszaMy raz jeszcze z całego serca do pomocy i udziału w Akcji, jeśli macie pomysły na dodatkowe wsparcie dzieci – rzeczowe lub finansowe – prosimy o kontakt.

Szczegóły Akcji znajdziecie na Facebooku Skrzydlatych.

KłaniaMy się nisko.
SkrzydlaCi